Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdit suunnittelevat Helsingin kielilukion
Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdit (LMA) suunnittelevat Helsingin kielilukion Myllypuroon. Yhdessä SRV Rakennus Oy:n kanssa jätetty tarjous valittiin elinkaarihankkeesta järjestetyn kilpailutuksen voittajaksi. Yhteisöllinen rakennus pitää sisällään esimerkiksi joustavia opiskelutiloja, monitoimisalin, vehreän kattopihan ja kaupunkilaisille avoimia yhteiskäyttötiloja.
Kokonaisuudessaan rakennuksen bruttoala on noin 8 5000 m². Kielilukio nousee pienelle ja vaativalle tontille Myllypuron metroaseman ja viime vuonna valmistuneen, LMA:n myös suunnitteleman Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron-kampuksen viereen.
Helsingin kielilukio on vahvan identiteetin omaava julkinen rakennus, joka on huomaavainen ympäristöään kohtaan. Mittakaavaltaan kielilukio sopeutuu ympäristöönsä; ei nouse lähialueen kerrostalojen yläpuolelle ja mukailee Myllypuron maamerkiksi noussutta Metropolian kampusta julkisivuillaan. Kielilukio pyrkii säästämään läheisten asuinkerrostalojen pitkiä näkymiä ja toisaalta tarjoamaan kattopihojensa ansiosta uusia, mielenkiintoisia näkymiä. Rakennuksen julkisivut ovat perforoitua alumiinia, graafista betonia, puuta ja lasia. Sisäpuolella puu ja muut luonnolliset materiaalit luovat viihtyisät tilat, joita on miellyttävä katsella, koskea ja kuunnella.
LMA:n tavoitteena oli urbaani kokonaisuus, joka edistää lukiolaisten yhteisöllisyyttä ja kansainvälisyyttä, palvelee lähialueiden asukkaita ja luo elävää kaupunkitilaa näyttämällä koulun toiminnan katukuvassa. Lukiolaisille rakennus tarjoaa ryhmätyöskentely- ja luokkatilojen lisäksi muun muassa luovia tiloja ja laboratorioita. Ympäri rakennusta sijoitellut liikunnalliset elementit kannustavat nuoria liikkumaan ja kattopiha tarjoaa vehreän paikan oleskeluun, opiskeluun ja ympäristökasvatukseen. Sisääntulokerroksessa kohtaamispaikkana ja erilaisten tapahtumien järjestämispaikkana toimivat Kulttuurien tori ja ravintolatilat, joiden toiminta näkyy ulospäin lasiseinien läpi ja voi levittäytyä rakennuksen edustan aukiolle. Rakennuksen kaksi alinta kerrosta ovat julkisessa käytössä, minkä ansiosta kaupunkilaiset voivat hyödyntää esimerkiksi opetuskeittiöitä ja taito- ja taideaineiden tiloja.
Suunnitelma sisältää paljon ympäristöystävällisiä ratkaisuja, esimerkiksi kierrätettävien materiaalien käyttöä ja aurinkopaneelien hyödyntämistä rakennuksen energiantarpeen kattamisessa. Tämän ansiosta rakennus aiheuttaa elinkaarensa aikana yli 40 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin tavanomaisilla ratkaisuilla toteutettu rakennus.